over mij

... en onze honden!

Mijn naam is Arian Dams. Ik woon nog maar enkele jaren in Ulicoten. En ik voel me hier thuis want dit kleine dorp doet me denken aan mijn kindertijd. Veldhoven was toen nog uitgestrekt en weilanden waren er in overvloed. Wij woonden in een klein boerderijtje naast ons opa. Er was wat vee, een waakhond en een paar jachthonden. Binnen voor de kachel lag nog een klein hondje. Bij ons waren er altijd hondjes en ze bleven tot het eind. En zo moet het ook zijn.

Honden zijn belangrijk in mijn leven. Rond mijn 18e werkte ik als vrijwilliger bij het asiel. Ik wilde iets voor de honden doen en mezelf inzetten voor hen die zelf geen stem hadden. Mijn missie was alle honden te redden. Een mooie gedachte van een strijdbare tiener. Nog vaak denk ik terug aan de momenten dat ik langs de slootkant met zo’n lieve viervoeter lag te kroelen. Kostbare herinneringen. Ik mocht zelfs les gaan geven en volgde de opleiding voor instructeur “de gehoorzame huishond” van de dierenbescherming om niet veel later de nieuwe eigenaar van mijn kroelhond te vertellen hoe hij een correctie moest geven… MET slipketting. Het was fijn dat ik bij de dierenbescherming ‘zat’, maar ik werd er misselijk van en stopte. Het was 1984 en bij het asiel en meeste hondenscholen was deze methode heel normaal. Maar ik zat bij de dierenbescherming… en dan toch??

Ik kom van ‘ver’ en ben door schade en schande wijzer geworden, helaas. Het was een hele omschakeling toen ik las over een methode  hoe het anders kon. Ik keek naar mijn Bouvier Luca en vroeg me in de herfst van haar leven af of ze net zo blij met mij was geweest als ik met haar… Als ik nu echt hondentaal kon leren begrijpen dan hoefde ik niet verder te zoeken. Ik twijfelde niet toen ik me inschreef voor de opleiding Kynologisch Gedragstherapeut bij Aeres Barneveld.

Het idee om de Kwispelclub op te richten ontstond in 2016. Met mijn opleiding wilde ik mensen helpen bouwen aan een gezonde en gelukkige relatie met hun hond. Ik wilde mijn passie en kennis gaan delen, waardoor het voor iedereen makkelijk is om te genieten van een hond. Want onze honden communiceren continue. Ze vertellen ons de hele dag hoe ze zich voelen. … Maar meestal begrijpen we dat niet zo goed.

Gelukkig kan ik vandaag de dag mijn cursisten vertellen hoe hun hond communiceert met ons én met zijn omgeving. Mijn werkwijze is geheel hond vriendelijk (zonder fysieke correcties of correctiematerialen) en is voor iedere eigenaar werkbaar. Op geen enkele wijze wordt weerstand of angst opgewekt. Ongewenst gedrag wordt stapsgewijs omgezet naar gewenst gedrag. En juist dit goede gedrag belonen we.

Bij de Kwispelclub gaat het welzijn van honden boven alles. Ik ben van mening dat er geen enkel excuus is om honden fysiek te corrigeren. Het gebruik van correctie materialen of het toepassen van fysieke correcties onder “deskundige begeleiding” wordt nog altijd toegepast als de kennis om het anders aan te pakken ontbreekt. Gelukkig heb ik inmiddels geleerd dat ik deze middelen NIET nodig heb. De Kwispelclub werkt met een positieve trainings methode, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten zonder fysieke correcties.