speuren

De laatste jaren is het speuren met je hond erg populair geworden. Het is voor veel hondenbezitters een nieuwe recreatieve bezigheid. Een hond moet namelijk hond kunnen zijn en wat is mooier om te werken met datgene waarmee hij geboren is… zijn neus!

Een hond speurt van nature dus hoeven we hem DAT niet meer te leren! Het is zijn instinct. Wat wij moeten leren is om te zien HOE de hond speurt. Heeft hij de geur die hij moet volgen of is hij het spoor kwijt? Ook hier leggen we geen dwang op, want de hond gaat op in zijn concentratie. Bij speuren op een menselijke geur volgt de hond het spoor van huidschilfers en zuren in combinatie met bodem beschadigingen. Ook krijg je inzicht in andere omgevingsfactoren zoals de windrichting. Daarnaast kunnen we de hond leren om verloren spullen van de eigenaar (of vermiste persoon) te vinden, hoe klein ook.

VOOR WIE?

Speuren is leuk voor de hond en een mooie hobby voor zijn eigenaar, het is teamwerk. Heerlijk samen in de natuur voor jong… en oud, leeftijd speelt bijna geen rol. Ook het ras maakt niet uit. Honden doen waar ze goed in zijn en dat is speuren. Je geeft jouw hond een geestelijke uitdaging. Het is een denkspelletje maar dan in het ‘groot’. En je doet het samen, buiten in de natuur of rondom huis. Niet zomaar een wandeling maar speuren! Het versterkt de relatie tussen jullie. Het parcours kan zwaar zijn, maar de hond wil zo snel mogelijk het spoor volgen. Daarom gebruiken we een speurlijn en speurtuig.

Iedere hond kan speuren, ongeacht ras of leeftijd. De ene hond pikt het sneller op als de andere. Hetzelfde geldt voor ons mensen. Daarom werken we 1op1. Ook honden met gedragsproblemen kunnen baat hebben bij het volgen van een speurcursus. Waar de hond zich bij een normale aangelijnde wandeling snel verveelt of uitvalt is hij tijdens het speuren zo geconcentreerd dat hij zijn omgeving bijna vergeet. Het bevordert positief contact met andere recreanten. Het biedt plezier! Ongewenst gedrag draait om naar positief gedrag. Dit komt omdat er iets gedaan wordt met de hond wat er van nature inzit, namelijk het werken met de neus. Een hond die te boek staat als problematisch kan een kanjer zijn op speurgebied. Hier kan hij zijn energie kwijt op een mooie manier. Daar tegenover staat dat onzekere honden juist zelfverzekerder kunnen worden!

Hoe gaat het in de praktijk?

Er wordt maar 1 commando gegeven en dat is het commando “SPEUR”. De eigenaar moet erop vertrouwen dat zijn/haar hond het spoor volgt. Het vertrouwen overdragen aan je hond is voor veel mensen moeilijk. De concentratie van je hond op 1 geur vergt veel van je hond maar ook van jou. We leren de hond een ‘slachtoffer’ te zoeken en voorwerpen te verwijzen.

Wat neem je mee?

Het parcours kan zwaar zijn, maar de hond wil zo snel mogelijk het spoor volgen. Daarom gebruiken we een speurlijn en speurtuig, een gewone halsband mag ook maar een speurtuig werkt fijner. Draag ook gepaste kleding en schoenen. Heb je een speurlijn +- 5 of liever van 10 meter, neem die dan ook mee. En natuurlijk neem je water mee en een klein doekje. Een GPS en portofoons zorgen ervoor dat we in verbinding blijven.

De speurlessen vinden overdag plaats en op afspraak. De lessen worden gegeven in de omgeving van Ulicoten. Je kan je hieronder aanmelden.