Cursus op de hondenschool of... online lekker thuis!

Mijn naam is Arian Dams. Ik woon nog maar enkele jaren in Ulicoten. Hier voel ik me thuis want dit kleine dorp doet me denken aan mijn kindertijd. Veldhoven was toen nog uitgestrekt en weilanden waren er in overvloed. Wij woonden in een klein boerderijtje naast ons opa. Er was wat vee en een waakhond en een jachthond. Binnen voor de kachel lag nog een klein hondje. Er waren altijd hondjes en ze bleven tot het eind. En zo moet het ook zijn.

Ik kom van ‘ver’ en ben door schade en schande wijzer geworden, helaas. Het was een hele omschakeling toen ik las over een methode hoe het anders kon. Ik keek naar mijn Bouvier Luca en vroeg me in de herfst van haar leven af of ze net zo blij met mij was geweest als ik met haar… Als ik nu echt hondentaal kon leren begrijpen dan hoefde ik niet verder te zoeken. Ik twijfelde niet eens toen ik me inschreef voor de HBO opleiding Kynologisch Gedragstherapeut aan Aeres Training Centre Barneveld (voorheen Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld).

Het idee om de Kwispelclub op te richten ontstond in 2015.  Door mijn studie voor Kynologisch Instructeur wil ik mensen helpen bouwen aan een gezonde en gelukkige relatie met hun hond. Ik wil mijn passie en kennis graag delen met iedereen, waardoor ook jij nog makkelijker kan genieten van de relatie met je hond. Want onze honden communiceren continue. Ze vertellen ons de hele dag hoe ze zich voelen. Meestal begrijpen we dat niet zo goed.

Gelukkig kan ik mijn cursisten vertellen hoe  hun hond communiceert met ons en met zijn omgeving. Mijn werkwijze is geheel hond vriendelijk (zonder fysieke correcties of correctiematerialen) en is voor iedere eigenaar werkbaar. Op geen enkele wijze wordt weerstand of angst opgewekt. Ongewenst gedrag wordt stapsgewijs omgezet naar gewenst gedrag. En juist dit goede gedrag belonen we.

Ik werk volgens een positieve trainings methode en de connectie methode, gebaseerd op de laatste
wetenschappelijke inzichten en zonder fysieke correcties. Mijn instructeurs diploma heb ik behaald bij het Aeres in Barneveld (CDB).

Wat ik nog belangrijker vond dan een erkend diploma was de manier WAAROP je een hond ander gedrag kon aanleren. Uiteindelijk heb ik met mensen uit mijn netwerk gesproken en heb ik mijn hart gevolgd.

Het welzijn van onze honden vind ik erg belangrijk. Ik deel mijn gedachtengoed door mijn cursisten te vertellen dat  er geen enkel excuus is om honden fysiek te corrigeren. Helaas, het gebruik van correctie materialen of het toepassen van fysieke correcties onder “deskundige begeleiding” wordt nog veel toegepast als de kennis om het anders aan te pakken ontbreekt. Gelukkig heb ik jaren geleden al geleerd dat ik deze middelen NIET nodig heb!

Ik volg op dit moment ook nog 2 opleidingen bij The School of Canine Science in Engeland, en specialiseer me op gebied van puppy’s en daarnaast ook op geur detectie.